Τμήμα Στίβου: Εξελικτική πορεία

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, το Τμήμα Στίβου του Μεσσηνιακού εθεωρείτο και εξακολουθεί να θεωρείται ως ένα από τα αξιολογότερα της χώρα στο πλαίσιο της προσφοράς του στον αθλητισμό και στην κοινωνία. Αξιόλογοι αθλητές αναδείχτηκαν κατά καιρούς από τα φυτώρια του συλλόγου, προβάλλοντας το όνομα του Μεσσηνιακού και της Καλαμάτας στην Ελλάδα, και παράλληλα το όνομα της χώρας στο εξωτερικό. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το όνομα του Μεσσηνιακού έγινε συνώνυμο με αυτό του κλασικού αθλητισμού.

Η πληθώρα των αθλητικών επιτευγμάτων και των επιτυχιών των Μεσσήνιων αθλητών αφορούν:

 • συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια - Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, Βαλκανικούς Αγώνες και Meeting διεθνούς εμβέλειας
 • κατάκτηση μεταλλίων στις κορυφαίες διοργανώσεις
 • πραγματοποίηση κορυφαίων επιδόσεων στον κόσμο
 • στελέχωση των Εθνικών Ομάδων Στίβου όλων των κατηγοριών

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο αριθμός των αθλητών του Μεσσηνιακού με διακρίσεις και κατακτήσεις μεταλλίων σε εγχώριες διοργανώσεις. Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο Τμήμα διακρίνεται και σε επίπεδο αξιολόγησης αθλητικών σωματείων που διενεργείται σε ετήσια βάση από την Ελληνική Ομοσπονδία Στίβου, τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Η θέση κατάταξης που καταλαμβάνει ο Μεσσηνιακός τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται από την 19η έως και την 40η , μεταξύ 300 και πλέον ενεργών σωματείων Στίβου στην Ελλάδα. Κορυφαία στιγμή του Τμήματος θεωρείται η αγωνιστική περίοδος 1989-1990 κατά την οποία ο Μεσσηνιακός ανακηρύχτηκε κορυφαίος επαρχιακός σύλλογος στη χώρα.

Τμήματα και Αγωνιστικές Κατηγορίες

Ο Μεσσηνιακός είναι οργανωμένος σε τμήματα ανάλογα με τις ηλικιακές κατηγορίες των αθλητών του και τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Οι εν ενεργεία αθλητές υπολογίζονται στους 400 και στελεχώνουν τόσο τα αγωνιστικά τμήματα όσο και τις Ακαδημίες του συλλόγου. Τα αγωνιστικά τμήματα συμμετέχουν σε Πανελλήνια και Διασυλλογικά Περιφερειακά Πρωταθλήματα ανοικτού και κλειστού στίβου όλων των κατηγοριών ενώ οι νεαροί αθλητές και αθλήτριες των Ακαδημιών λαμβάνουν μέρος σε ημερίδες στίβου που διοργανώνουν τόσο οι τοπικές ενώσεις του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Πελοποννήσου όσο και ο Μεσσηνιακός.

Τόπος-Ημέρες-Ώρες Λειτουργίας Τμημάτων

Η προπονητική περίοδος ξεκινά κάθε Σεπτέμβριο και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του επομένου έτους με την συμμετοχή των αθλητών του Μεσσηνιακού στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, στις κορυφαίες διοργανώσεις της χρονιάς. Οι προπονήσεις, με εξαίρεση την Κυριακή, πραγματοποιούνται καθημερινά στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας και αφορούν τόσο τις αγωνιστικές ομάδες όσο και τα τμήματα υποδομής. Για τον καλύτερο συντονισμό των προπονητικών ομάδων, οι αθλητές των οποίων η ηλικία αντιστοιχεί σε τάξεις του Γυμνασίου και άνω, έχουν τη δυνατότητα για καθημερινή προπονητική δραστηριότητα από τη Δευτέρα μέχρι και το Σάββατο. Οι αθλητές των Ακαδημιών οι οποίες στελεχώνονται από ηλικίες τάξεων του Δημοτικού έχουν την ευκαιρία για συμμετοχή στα προγράμματα του συλλόγου 6 φορές την εβδομάδα: Δευτέρα έως και Σάββατο. Το ωράριο λειτουργίας ποικίλει ανάλογα με την εποχική περίοδο.

Τμήμα Στίβου Μεσσήνης

Για περισσότερο από 15 χρόνια λειτουργεί Τμήμα Στίβου του Μεσσηνιακού στην πόλη της Μεσσήνης. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 90. Ως αποτέλεσμα της μεθοδικής και συστηματικής δουλειάς, πολλά παιδιά της περιοχής εξελιχτήκαν σε σημαντικές αθλητικές προσωπικότητες με κορυφαία όλων αυτή του Λούη Τσάτουμα. Σήμερα, με την ίδια συνέπεια και τους ίδιους υψηλούς στόχους αθλητές και προπονητές εργάζονται για την επίτευξη ανάλογων επιτυχιών.

Σκοπός του τμήματος είναι η προσέλκυση μεγάλου αριθμού παιδιών στις τάξεις του στίβου με συνέπεια την ανάπτυξη του αθλητισμού στη Μεσσήνη. Μέσω της συμμετοχής στα προγράμματα εκγύμνασης, οι νέοι της περιοχής βρίσκουν ευκαιρίες για ατομικές και ομαδικές διακρίσεις στον τομέα του αθλητισμού. Δημιουργούν μια παρακαταθήκη για το μέλλον τους εντάσσοντας τον αθλητισμό στη ζωή τους με συνέπεια την εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για ένα υγιεινό τόπο ζωής.

Το τμήμα στίβου του Μεσσηνιακού που εδρεύει στη Μεσσήνη απαρτίζεται από 50 αθλητές και αθλήτριες. Ήδη η ομάδα της πόλης καταγράφει αξιόλογες επιτυχίες τόσο στα διασυλλογικά όσο και τα πανελλήνια πρωταθλήματα. Το πρόγραμμα των προπονήσεων πραγματοποιείται στο Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη από τις 15:00 μέχρι τις 17:00. Τις υπόλοιπες ημέρες οι προπονήσεις διεξάγονται στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, στο οποίο οι αθλητές εξοικειώνονται και εξασκούνται σε συνθήκες ανάλογες των αγωνιστικών διοργανώσεων που συμμετέχουν.

Υπεύθυνος Αγωνιστικών Τμημάτων:

 • Άρης Τριανταφυλλόπουλος (τηλ.: 6974709074)

Υπεύθυνος Τμήματος Μεσσήνης:

 • Ελένη Χαντζή (τηλ.: 6947373787)
 • Γιάννης Σταυρόπουλος (τηλ.: 6974852199)

Προπονητική Ομάδα:

 • Άρης Τριανταφυλλόπουλος
 • Γιάννης Καλυβιώτης
 • Ελένη Χαντζή
 • Γιάννης Σταυρόπουλος
 • Γιάννα Κοστρίβα
 • Σταυρούλα Κορωνιού

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΒΟΥ

Τμήμα:Στίβου
Αριθμός Αθλητών:400
Αγωνιστικά Τμήματα:
 • Ανδρών/ Γυναικών (20 ετών και άνω)
 • Νέων (20-22 ετών)
 • Εφήβων/ Νεανίδων (18-19 ετών)
 • Παίδων/ Κορασίδων (16-17 ετών)
 • Παμπαίδων/ Παγκορασίδων Α’ (14-15 ετών)
 • Παμπαίδων/ Παγκορασίδων Β’ (12-13 ετών)
Τόπος Προπονήσεων:Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας
Ημέρες/Ώρες Προπονήσεων:(Χειμερινή Περίοδος: Οκτώβριος μέχρι και Απρίλιος)
 • Δευτέρα με Σάββατο 16:00-18:00 (αγωνιστικά τμήματα)
(Θερινή Περίοδος: Μάιος μέχρι Ιούνιος)
 • Δευτέρα με Σάββατο 17:00-19:00 (αγωνιστικά τμήματα)

Σύνταξη/Επιμέλεια Κειμένων: Γιάννης Καλυβιώτης