Εντυπωσιακή είναι η προσέλευση των Μεσσήνιων αθλητών οι οποίοι συρρέουν στις τάξεις του Τμήματος Στίβου του Μεσσηνιακού, του αρχαιότερου Ελληνικού συλλόγου. Αθλητές όλων των ηλικιακών κατηγοριών προπονούνται κάτω από τις οδηγίες των προπονητών/ καθηγητών Φυσικής Αγωγής του σωματείου αποκομίζοντας τα μέγιστα πολλαπλά δυνατά οφέλη που προκύπτουν από την άθληση.
Σχεδόν απόλυτη ισορροπία σε αγόρια και κορίτσια
Επιχειρώντας μια στατιστική προσέγγιση στο τμήμα του κλασικού αθλητισμού, ο καταγεγραμμένος αριθμός των αθλητών του τη δεδομένη χρονική περίοδο (έως και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011) προσδιορίζεται στους 220. Από αυτούς, το 51% (ή αλλιώς 112 σε απόλυτους αριθμούς) είναι γένους θηλυκού ενώ το 49% (108 αριθμητικά) είναι γένους αρσενικού.
Μαθητές Δημοτικού – αθλητές Ακαδημίας: αριθμητική υπεροχή
Από τους 220 αθλητές του Τμήματος, η συντριπτική πλειοψηφία (137 αθλητές που αντιπροσωπεύουν το 62%) είναι μαθητές που η ηλικία τους αντιστοιχεί σε τάξεις του Δημοτικού. Ακολουθούν οι μαθητές του Γυμνασίου με ποσοστό 25% (54 σε αριθμό), ενώ οι μαθητές του Λυκείου και οι φοιτητές αντιπροσωπεύουν το 8% και 6% του συνόλου αντίστοιχα (18 έναντι 6). Τέλος υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό παιδιών (5 αθλητές που εκπροσωπούν το 2%) του συνόλου που πηγαίνουν στο Νηπιαγωγείο.
Νηπιαγωγείου) και ηλικίας 6 έως 11 ετών, προσεγγίζουν αριθμητικά τους 118 με ποσοστό αντιστοιχίας της τάξεως του 54%. Το αγωνιστικό τμήμα είναι το δεύτερο πολυπληθέστερο κομμάτι του τμήματος στίβου, το οποίο εκπροσωπεί το Μεσσηνιακό σε, αξιολογημένους από την Ομοσπονδία Στίβου, αγώνες και συγκεντρώνει ποσοστό 29% με 64 «ετοιμοπόλεμους» αθλητές και αθλήτριες. Η προ αγωνιστική ομάδα η οποία αποτελεί ουσιαστικά το μεταβατικό στάδιο από τις Ακαδημίες στην αγωνιστική ομάδα έχει στην δύναμη της 38 αθλητές και αθλήτριες με ποσοστό 17% επί του συνόλου.
Οι Καλαματιανοί την αριθμητική υπεροχή, όλοι μαζί τις διακρίσεις
Ο Μεσσηνιακός, όπως χαρακτηριστικά προσδιορίζει η ονομασία του, απευθύνεται σε όλους τους κατοίκους της Μεσσηνίας στο πλαίσιο παροχής ευκαιριών και δυνατοτήτων για άθληση. Εκτός του τμήματος στίβου που εδρεύει στην Καλαμάτα, ο σύλλογος λειτουργεί και σε άλλες πόλεις της Μεσσηνίας επιτυγχάνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα στο πλαίσιο των επιτυχιών και των διακρίσεων. Εξίσου αξιόλογο τμήμα με αυτό της Καλαμάτας είναι το τμήμα στίβου του συλλόγου που εδρεύει στη Μεσσήνη. Κάτι ανάλογο επιχειρείται και στην Κυπαρισσία ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα εντυπωσιακά αποτελέσματα των αθλητών της πόλης σε επίπεδο πανελληνίων πρωταθλημάτων. Η συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών στίβου του Μεσσηνιακού κατοικεί στην Καλαμάτα. 172 αθλητές από τους 220 διαμένουν στην πρωτεύουσα του νομού Μεσσηνίας αγγίζοντας σε ποσοστό το 78%. Η Μεσσήνη έχει να επιδείξει κι αυτή ένα εντυπωσιακό ποσοστό (20% με 44 αθλητές και αθλήτριες), ενώ η Κυπαρισσία κατέχει το 2% με 4 αθλητές και αθλήτριες.
Ανάλυση, συμπεράσματα, προβλέψεις
Υπάρχει απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα στο πλαίσιο ενασχόλησης τους με τα αθλήματα του στίβου. Δεν υπάρχει απόκλιση στον αριθμό και κατ επέκταση στο ποσοστό ενασχόλησης των παιδιών με τα αγωνίσματα του συγκεκριμένου αθλήματος. Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια διακρίνουν ίδιες και ίσες ευκαιρίες για άθληση στον κλασικό αθλητισμό, χωρίς να αντιμετωπίζουν στερεότυπα και ταμπέλες όπως ενδεχομένως (κακώς) παρατηρούνται σε άλλα αθλήματα.
Οι μαθητές του Δημοτικού που αποτελούν παράλληλα και μέλη της Ακαδημίας στίβου, είναι το πλέον πολυάριθμο, δυναμικό και εντυπωσιακά εξελίξιμο τμήμα του συλλόγου. Ο αριθμητικός πλεονασμός θεωρείται φυσιολογικός καθώς ο όγκος των μαθητικών υποχρεώσεων της συγκεκριμένης ομάδας αθλητών είναι από ελάχιστα έως πολύ, λιγότερο δυσβάστακτος από αυτές των μαθητών μεγαλύτερης ηλικίας. Στις νεαρές ηλικίες, και ειδικά σε αυτές που βρίσκονται στο πρώιμο στάδιο της εφηβείας (τελευταίες τάξεις του Δημοτικού) συντελούνται οι πιο αισθητές σωματικές και ψυχικές μεταβολές - προσαρμογές των ατόμων, ως αποτέλεσμα της ενασχόλησης με τη συστηματική προπόνηση. Η δυναμική που χαρακτηρίζει τα τμήματα αυτά οφείλεται στην αυξημένη δεκτικότητα που έχουν οι αναπτυσσόμενοι οργανισμοί των νεαρών αθλητών σε εξωτερικά προπονητικά ερεθίσματα.
Επιχειρώντας μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για τη σύσταση των τμημάτων στίβου του Μεσσηνιακού μπορούν να ειπωθούν τα εξής: οι Ακαδημίες δείχνουν μια τάση αύξησης του αριθμού των αθλητών τους, κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο καθώς οι γονείς διακρίνουν ολοένα και περισσότερο την αναγκαιότητα και τα οφέλη που συνεπάγονται από την άθληση τόσο σε επίπεδο σωματικής, ψυχικής αλλά και πνευματικής ανάπτυξης. Τα προ αγωνιστικά τμήματα αναμένεται να αυξήσουν κι αυτά τη δύναμη τους τα επόμενα έτη, δεδομένης της νέας μεγάλης «φουρνιάς» αθλητών που στελεχώνουν τις μέρες μας τα τμήματα των Ακαδημιών. Τα πιο ενθαρρυντικά μηνύματα όμως αφορούν την αγωνιστική ομάδα. Παρότι ο αριθμός των συμμετεχόντων (σε αξιολογημένες, από την Ομοσπονδία, αθλητικές διοργανώσεις) αθλητών είναι ιδιαίτερα αξιόλογος τη δεδομένη χρονική περίοδο αγγίζοντας τα 65 άτομα, η πρόβλεψη για το 2012 κάνει λόγο για τουλάχιστον 75 με 80 άτομα ως μέλη της συγκεκριμένης ομάδας. Οι προβλέψεις για το 2013 είναι εξίσου ελπιδοφόρες καθώς το τμήμα στίβου του Μεσσηνιακού θα συναγωνιστεί τα υπόλοιπα σωματεία της χώρας με δύναμη 100 και πλέον αθλητών και αθλητριών.
Το τμήμα της Καλαμάτας, αποτελεί το στυλοβάτη και τον «πυλώνα» του Μεσσηνιακού στίβου ξεχωρίζοντας τόσο σε ποσοτικό (αριθμητικό) όσο και ποιοτικό (διακρίσεις) επίπεδο. Ο κύριος όγκος των αθλητών προέρχεται και συμμετέχει στα προγράμματα εκγύμνασης που λαμβάνουν χώρα στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας. Σε διαχρονική βάση, οι σημαντικότερες επιτυχίες του Μεσσηνιακού στίβου είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών αθλητών της Καλαμάτας. Τα τελευταία όμως χρόνια, οι αθλητές του τμήματος της Μεσσήνης παρουσιάζουν αξιοσημείωτη συνέπεια στο πλαίσιο των αθλητικών επιτυχιών. Παρά το γεγονός ότι τα αθλητικά επιτεύγματα του Μεσσήνιου Λούη Τσάτουμα έχουν ξεπεράσει τα Ελληνικά σύνορα, μια ομάδα αξιόλογων συμπολιτών του διακρίνεται τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο πανελληνίων πρωταθλημάτων. Το τμήμα της Κυπαρισσίας είναι πολύ μικρό σε αριθμητικά δεδομένα, καθώς αποτελείται από μόλις 4 αθλητές. Εντούτοις έχει να επιδείξει μια σημαντική διάκριση. Οι 2 αθλητές από τους 4 είχαν μια ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη αγωνιστική περίοδο την περσινή χρονιά με αποτέλεσμα τη συμμετοχή τους σε πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου. Οι συμμετοχές αυτές επέφεραν την κατάκτηση αργυρού μεταλλίου σε μια από τις προαναφερθείσες αθλητικές διοργανώσεις. Ενθαρρυντικό στοιχείο και αναμφισβήτητο γεγονός αποτελεί η παραδοχή ότι τόσο στην Κυπαρισσία όσο και στη Μεσσήνη υπάρχουν «ατόφια» ταλέντα, τα οποία υπό την καθοδήγηση των προπονητών τους έχουν τη δυνατότητα για την επίτευξη αγωνιστικών επιτευγμάτων.
Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι οι αθλητές της περιφέρειας (Μεσσήνη και Κυπαρισσία) δεν διαθέτουν την υλικοτεχνική υποδομή και τις αθλητικές εγκαταστάσεις που απολαμβάνουν οι Καλαματιανοί αθλητές. Η ιστορία όμως έχει δείξει σε αρκετές περιπτώσεις ότι η επάρκεια σε αθλητικό ταλέντο, η διάθεση για δουλειά και η ψυχική δύναμη μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να υποσκελίσουν τα πολύ σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη των υποδομών. Αν στην προσπάθεια των αθλητών και των γονέων τους συνυπολογίσουμε την αμέριστη συμπαράσταση και συμβολή της προπονητικής και διοικητικής ομάδας του σωματείου, ολοένα δημιουργούνται ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την εκπλήρωση του Οράματος του Συλλόγου: την ανάδειξη του Μεσσηνιακού σε ένα από τα αξιολογότερα, ποιοτικά και ποσοτικά, Τμήματα Στίβου στην Ελλάδα.
Σύνταξη/Επιμέλεια Κειμένων: Γιάννης Καλυβιώτης
Ο σχολιασμός έχει κλείσει. Εάν θέλετε να συζητησετε περαιτέρω περί αυτής της ανάρτησης, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.