Ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος είναι ο κύριος και διαχρονικός διοργανωτής της Διεθνούς Συνάντησης Στίβου «Παπαφλέσσεια». Τα «Παπαφλέσσεια» υπάγονται στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου και είναι εντεταγμένα στο επίσημο αγωνιστικό της πρόγραμμα. Συν-διοργανωτές και υποστηρικτές της προσπάθειας του Μεσσηνιακού κατά τη διαδικασία οργάνωσης του σημαντικού αυτού εγχειρήματος, είναι ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και η τοπική αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμος Καλαμάτας) με σημαντική συνεισφορά στο σχεδιασμό μιας υψηλού επιπέδου εκδήλωσης με διεθνείς προεκτάσεις. Πλέον, στη σύγχρονη εποχή, τα «Παπαφλέσσεια» έχουν εξελιχθεί σε αθλητικό και πολιτιστικό θεσμό με πολλαπλές και ποικίλες θετικές επιδράσεις στην οικονομική ζωή της τοπικής κοινωνίας.

Η ονομασία της διοργάνωσης προκύπτει από τον ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων του 1821, Παπαφλέσσα. Ουσιαστικά οι αγώνες αυτοί αποτέλεσαν την πρώτη μεγάλη μεταπολεμική προσπάθεια των ανθρώπων του Μεσσηνιακού για την ανάπτυξη του αθλητισμού. Με πρωτεργάτη τον τότε πρόεδρο Παναγιώτη Καίσαρη, η πρώτη διοργάνωση των «Παπαφλεσσείων» πραγματοποιήθηκε το 1956. Οι αγώνες, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στο γήπεδο του Μεσσηνιακού, είχαν μεγάλη επιτυχία με συνέπεια τη συνεχή διεξαγωγή τους σε ετήσια βάση μέχρι το 1968. Μετά από μια μακρά και στείρα περίοδο 15 χρόνων, το 1984 αποτελεί ορόσημο για τα «Παπαφλέσσεια» καθώς στο έτος αυτό πραγματοποιείται η αναβίωση της διοργάνωσης. Ο τοπικός χαρακτήρας των αγώνων σταδιακά μεταβάλλεται με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της διοργάνωσης σε διεθνές μίτινγκ, στα μέσα της δεκαετίας του 90.

Μέσω της συμμετοχής σημαντικών προσωπικοτήτων του παγκοσμίου στίβου, η δημοτικότητα των «Παπαφλεσσείων» εκτοξεύεται σε υψηλά επίπεδα, τόσο σε επίπεδο αποτελεσμάτων και αξιολόγησης, όσο και στις συνειδήσεις του φίλαθλου κοινού. Οι επιδόσεις που πραγματοποιούνται έχουν απόηχο σε όλο τον κόσμο και ο πόλη της Καλαμάτας ταυτίζεται με ένα αναγνωρίσιμο αθλητικό γεγονός. Οι αγώνες μεταδίδονται σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη από την κρατική τηλεόραση, ενώ διεθνή μέσα ενημέρωσης αναμεταδίδουν σχετική πληροφόρηση για τη διοργάνωση. Την περίοδο πριν, κατά τη διάρκεια και το άμεσο διάστημα μετά τους αγώνες, τα «Παπαφλέσσεια» αποτελούν τη «βιτρίνα» της Καλαμάτας στο εξωτερικό και μια σημαντική ευκαιρία της πόλης για διεθνή προβολή.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Πόλη:Καλαμάτα
Τόπος Διεξαγωγής Αγώνων: Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας
Κατηγορία Διοργάνωσης:EAA Outdoor Permit Meeting
Διοργανωτής:Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος
Συνεργάτες Διοργάνωσης:Σ.Ε.Γ.Α.Σ., Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Καλαμάτας
Επικοινωνία:Ιερολοχιτών 10, Καλαμάτα 24100
Website:www.papaflessia.gr
E-mail:dpoulopoulos@papaflessia.gr